ראשי התנועות המיישבות – התנועה הקיבוצית, תנועת המושבים, מרכז השלטון האזורי ודומיהם – קיימו בשבוע שעבר סיור בלב הגליל, והביעו דאגה לעתידו הביטחוני והדמוגרפי של חבל הארץ. משתתפי הסיור, רבים מהם אנשי שמאל, קראו לראות בייהוד הגליל יעד לאומי.
ח"כ לשעבר ממפלגת התנועה, אלוף במיל' איל בן-ראובן, תושב יודפת שבגליל התחתון, אמר במהלך הסיור: "כשאני יוצא מהבית שלי ומסתכל סביב אני רואה רק יישובים ערביים, ולמציאות הזאת יש משמעות ביטחונית. אם מדינת ישראל לא תפעל לחיזוק משמעותי של ההתיישבות בעוד מיליון יהודים, נידרדר למציאות ביטחונית ששומר החומות היה רק הפרומו שלה. אנחנו עלולים להגיע למצב שנזדקק לטנקים כדי לפתוח צירים".
יו"ר פורום שילה בנצי ליברמן הציג את פורום לב הגליל, אשר הוקם על ידי פורום שילה לפני כחצי שנה, ואת שורת הפעולות שעשה הפורום מול הממשלה הקודמת במאמץ לשבור את מדיניות החנק ולאפשר ליישובי לב הגליל לגדול ולהתרחב. בנוסף הציג ליברמן את "הפורום לביטחון הגליל".
בסיור השתתפו מזכ"ל התנועה הקיבוצית ניר מאיר, מזכ"ל תנועת המושבים עמית יפרח, יו"ר מרכז השלטון האזורי שי חג'ג' ומנכ"ל המרכז איציק אשכנזי, ולמדו מקרוב על מדיניות החנק שמובילה המדינה נגד ההתיישבות היהודית באזור ועל השלכותיה החמורות. את הביקור הובילו ראשי פורום שילה, עו"ד ליברמן וד"ר ענת רוט.
בפורום לב הגליל חברים בכירים לשעבר במערכת הביטחון, והוא הוקם לצידו של פורום ראשי המועצות בגליל מתוך הבנה משותפת שבלי התיישבות אין ביטחון ואין משילות. "החיבור המיוחד שהצלחנו לייצר בתוך המחנה הציוני בין אנשי ההתיישבות לבין אנשי הביטחון הוא המפתח לשינוי המציאות", אומר ליברמן.

ראש מועצת משגב דני עברי תיאר באוזני האורחים את המציאות הקשה, התכנונית והקרקעית, שעמה הוא מתמודד, ואיך הרשויות גוזלות מההתיישבות היהודית את כבשת הרש. "מתוך סך שטח המועצה המתפרס על פני 164 אלף דונם, שטחם של כל 29 היישובים היהודיים במועצה הוא 17 אלף דונם בלבד. ביקשתי מרשויות התכנון עוד 7,000 דונם, כדי שאוכל להכפיל את אוכלוסיית היישובים שלי, אבל הן לא מוכנות לתת לי. כדי להרחיב את היישובים הערביים כבר גרעו לי משטח המועצה, על שטחים פתוחים, 22 אלף דונם".
עברי תיאר גם את העלייה המפלצתית לדבריו במחירי הקרקע ביישובים היהודיים, ואת הפערים העצומים בינם לבין המחירים באותו שטח בדיוק ביישוב הערבי השכן. "ביישוב גילון שטח של חצי דונם מפותח נמכר ב-1,150,000 שקלים, בעוד שאצל שכנינו הערבים הוא נמכר ב-50 אלף שקלים בלבד".
ראשי התנועות המיישבות הביעו הזדהות עם המצוקות שתוארו בפניהם, והביעו נכונות מלאה לפעול יחד מול הממשלה כדי לשנות את המצב – הן ברמת התפיסה התכנונית האסטרטגית, והן ברמת הפעולות הנקודתיות בשטח, במטרה להביא לגליל עוד מיליון יהודים בתוך עשור.
אבי סמוביץ', סגן ראש מועצת עמק יזרעאל, סיפר כי לפעמים הוא מרגיש כמו אורח במדינה. "יש לי יישוב במועצה שאנחנו משקיעים בו מיליונים, אני מגיע לתושבים הביתה באופן קבוע, אבל בשומר חומות הם זרקו עליי אבנים. ביישוב גבעת-אלה שנמצא ליד זרזיר, משעה חמש בערב התושבים צריכים אבטחה מצומת המוביל כדי לצאת ולהיכנס ליישוב. הגענו לנקודה שחייבים לפעול".